Svein Rudnå

STORE KNIVER

En knivmaker i Tana, Jan Bjørn Kajander, har inspirert meg til å lage noe store knivblader. Det dreier seg om samekniv-modeller med bladlengde opp til 10 tommer, dvs. ca 25 cm. Særlig har han vært interessert i mønstersmidde knivbalder i slike størrelser. Og da skal det helst være en utførelse der en tydelig ser av slipefasen at det er lagt inn eggstål i midten.

Jeg synes selv at samekniver i slike størrelser er flotte kniver, men da må det legges riktig arbeide i skalf og slire, i tillegg til bladet.

Selv har jeg ikke tenkt å forsøke meg på å lage slikke knivstell, så lenge det er folk som Jan Bjørn. For meg får det holde med bladene.

Men jeg kan formidle slike knivstell. Om det er av interesse, så ta gjerne kontakt. 

Samekniver, utført av Jan Bjørn Kajander, Tana. 10 tommer Samekniv med damask blad, utført med høy slipefas ytterst, en bladmodell jeg lager under navnet "kombinasjonsslipt". Det betyr at den innerste 3/4-del av bladet er utmerket til hugging/spikking  og arbeide i trverk med sin bratte eggvinkel, mens den ytre 1/4-del av bladet er slipt som på en flåkniv. Knivbladet er laget med mer enn 200 lag på hver side av eggstålet. Det var bestilt slik, men egentlig er det så mange lag og så tett mellom hvert at mønsteret kommer dårlig fram.  Egentlig holder det med under 100 lag pr. side. Selv langt færre antall lag kan gi fine effekter. (Se kniven nederst på siden en 5-tommer med under 100 lag på hver side av eggstålet)

Andre store kniver: Får av og til spørsmål om å lage bowi-knivblader, i utgangspunktet er jeg ikke en stor fan av slike. De fleste skal være i helstål, og da er det ikke store utfordringen om en har et passe stort fjærstål som kan smis ut og slipes. Mer utfordring er det om et blad på 30 - 40 cm skal være med innlaminert eggstål. Fikk et slikt oppdrag nylig, der jeg også skulle lage kniven ferdig, etter kundens tegning.  Både kunde og smed ble godt fornøyd med resultatet som er vist nedert på denne siden.

                 

                                               

 

                 

                            5-tommer laget av Jan Bjørn Kajander. Blad laget av Svein Rudnå.


                Bowikniv  Fulltange blad, total lengde 37 cm. Bladlenden er ca 25 cm langt. 3-lags blad, eggstålet er synlig, godt plasert,

                                

 

 

Svein RudnåTelefon: 32722098Nettstedskart